VIOLONISTUL ALEXANDRU TOMESCU, PIANISTA SÎNZIANA MIRCEA ȘI CHITARISTUL DRAGOȘ ILIE SE AFLĂ ÎN TURNEUL INTERNAȚIONAL „ENESCU EXPERIENCE”

Fundatia Culturala "Remember Enescu"

11octombrie2024, Seria Concertelor Internaționale „ENESCU EXPERIENCE”, a debutat pe 10octombrie, la Alghero, Italia, cu un concert extraordinar susținut într-una dintre clădirile istorice simbol și de patrimoniu ale Italiei, clădirea Duom-ului, în fața unui public numeros și iubitor de muzică, transformându-l într-o adevărată sală de concerte.

Violonistul Alexandru Tomescu, alături de pianista Sînziana Mircea și chitaristul de muzică clasică, Dragoș Ilie, au pornit într-un turneu internațional de promovare a muzicii lui George Enescu, completat de lucrări de Ciprian Porumbescu, Fritz Kreisler, Constantin Demetrescu, Bela Bartok sau Nicollo Paganini, cu recitaluri de vioară-pian și vioară-chitară clasică, dar și o promovare a valorilor și culturii românești în străinătate.

Timp de 5zile, cei trei mari artiști se vor afla pentru concerte la Alghero/Italia- Duom-ul, continuă cu Milano/Provincia Monza, într-o clădire de patrimoniu cultural, la Villa Borromeo D’Adda. Seria Concertelor „Enescu Experience” se va încheia pe 12octombrie, la Veneția, în sala renumitului conservator de muzică „Benedetto Marcello”, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Veneția.

Acest turneu internațional face parte din proiectul CURS DE EXCELENȚĂ – MASTERCLASS VIOARĂ ȘI CHITARĂ CLASICĂ – ”ENESCU EXPERIENCE” EDIȚIA a VII-A , CARAIMAN 2024 ȘI CONCERTELE „ENESCU EXPERIENCE” 2024, proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, gândit și derulat de Fundația Culturală „Remember Enescu”.

Doamna Lavinia Arnăutu, Director cu atribuții de secretar de stat, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, declară: “În numele Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, vă felicit pentru eforturile depuse în vederea organizării acestor concerte și pentru toate acțiunile pe care le derulați cu această ocazie. Evenimentele acestea reprezintă un moment de conexiune profundă cu rădăcinile noastre, care sărbătorește spiritul românesc și cultura noastră bogată. Totodată, prin proiectele pe care le derulăm, la nivelul Departamentului, ne dorim să sprijinim organizaţiile şi asociaţiile românilor de pretutindeni în vederea stabilirii unui parteneriat eficient care să urmărească promovarea identității naționale.”

Proiectul „ENESCU EXPERIENCE”- cuprinde organizarea unor stagii de pregătire muzicală pentru tinerii români din întreaga lume, cursuri de excelență –  MASTER CLASS Vioară și Chitară Clasică, sub îndrumarea unor traineri și artişti de prestigiu Internațional, care să descopere şi să sprijine tinere talente care se dedică domeniului muzicii clasice. Proiectul este considerat o platformă care oferă posibilitatea perfecţionării şi specializării prin acordarea de stagii de pregătire, în scopul de a studia și asimila lucrări diferite, cu un grad mai mare de dificultate, cum este George Enescu, alături de repertoriul necesar examenelor școlare/universitare, care le pot oferi posibilitatea de a aborda repertorii complexe pe marile scene ale lumii. Totodată, tinerii sunt ambasadori ai muzicii clasice și patrimoniului național și sunt motivați a promova valorile culturale și patrimoniul în afara graniţelor. Promovarea culturii şi valorilor româneşti prin arta muzicală de excepţie, prezentată publicului, la nivel internațional, prin recitaluri susținute de artiști consacrați și aplaudați în întreaga lume, ca Violonistul Alexandru Tomescu, pianista Sănziana Mircea și chitaristul Dragoș Ilie, au ca scop creșterea vizibilității culturii române și pot facilita accesul la creații românești reprezentative.  Conectarea diasporei românești la programe artistice și culturale multidisciplinare, care promovează gândirea critică, implicarea civică și ancorarea la programe europene actuale au un impact major asupra percepției și anvergurii culturii românești la nivel internațional, dând valoare adăugată lucrărilor și personalității artiștilor români.

Alexandru Tomescu a declarat după ediția de acest an a concertelor „Enescu Experience” : „Cred că muzica are puteri nebănuite și cea mai mare putere este aceea că poate uni oamenii, indiferent de locul în care au ales să trăiască. Mă simt onorat și foarte bucuros că împreună cu pianista Sînziana Mircea și chitaristul Dragoș Ilie putem să ducem muzica lumii mai aproape de oameni, de publicul care rezonează la muzica lui Enescu, Porumbescu sau alți mari compozitori universali, și astfel dăruim din spiritul și emoția noastră, românească. Mulțumesc tuturor partenerilor care ne-au sprijinit și au făcut ca acest proiect să fie posibil.”

Seria de CONCERTE INTERNAȚIONALE „ENESCU EXPERIENCE”, are loc în luna octombrie 2024, la Veneția, Monza, Alghero, Italia.

Acest proiect este finanțat de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Parteneri media: RADIO ROMÂNIA MUZICAL, RADIO ROMÂNIA INTERNAȚIONAL, RADOR, ASOCIATIA MUSEART, ASOCIAȚIA „ARTE IN MUSICA ALGHERO/TALIA, CENTRO ITALO-RUMENO ARCORE/ITALIA;

Parteneri instituționali: ICR, ICR VENEȚIA, CONSERVATORUL DE MUZICĂ BENEDETTO MARCELLO VENEȚIA

Departament Comunicare Stradivarius & Alexandru Tomescu

Mail: anca.gheorghe@brandyou-up.ro/ +40 745754027

BIOGRAFIE

Alexandru Tomescu – Violonist – Solist Concertist al Orchestrei Radio România

Cariera muzicală fructuoasă a lui Alexandru se construiește de la debutul său, în 1985, susținând concerte de succes în întreaga lume, în săli precum Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York, Metropolitan Arts Centre – Tokio, sau pe scena Cadogan Hall împreună cu Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta unor maeștri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach. Angajamentul pe care violonistul şi l-a asumat în 2007, momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfășurate în România și în lume, numele violonistului și al viorii sale au devenit sinonime perfecte. Acesta a creat și dezvoltat unul dintre cele mai importante proiecte de promovarea muzicii clasice și a tinerilor artiști, Turneul Internațional Stradivarius, proiect care se derulează anual, ajungând la ediția a 17a.  

Alexandru consideră că neconvenționalul, ca îmbinare între profesionalism şi inovație este cheia pentru a ajunge la publicul larg, drept pentru care a devenit protagonistul unor evenimente–pilot în lumea muzicală românească: a cântat pe vioara Stradivarius într-o stație de metrou, pentru a dovedi că există o însemnată receptivitate pentru muzica de calitate; a cântat într-o pădure pentru a milita împotriva exploatării iraționale a domeniului forestier. Totodată violonistul se implică în acțiuni sociale și de interes public, iar cel mai important proiect pe care îl derulează de ani de zile este seria de activități culturale și educaționale o serie de Master class-uri pentru tinerii muzicieni vioară și chitară clasică la Cabana Caraiman/Munții Bucegi, care trăiesc și studiază în țară și/ sau străinătate.

Alexandru Tomescu nu se rezumă doar la a cânta în fața publicului său, ci cultivă un dialog intens cu acesta fie de pe scenă, explicând ce cântă, fie prin interviurile pe care le acordă la televiziunile şi radiourile de specialitate şi nu numai. Este ambasador al campaniei Radio România Muzical – „Ascultă 5 minute de muzică clasică” și este solist concertist permanent de elită al Orchestrei Radio România, ansamblu alături de care a susținut zeci de concerte în țară și în străinătate. În urma concursului organizat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Filarmonica „George Enescu”, Alexandru a câștigat din nou în luna noiembrie a anului 2018, dreptul de a cânta pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur.                                                                                                                                                                      Detalii pe turneulstradivarius.ro/www.alexandrutomescu.com/ www.facebook.com/AlexandruTomescuOficial/ Instagram:Alexandru.tomescu.oficial

Dragoș Ilie – artist chitară clasică, Lector.univ.dr. Universitatea de Arte „George Enescu” Iași

Chitaristul român Dragoș Ilie a incantat audiente din Europa si Statele Unite prin măiestria si dinamica interpretativă. De la o vârstă fragedă a ales chitara, învățând primele acorduri de la tatăl său. La scurt timp a urmat studiile la clasa profesorului Marius Țimpău. Concomitent a avut drept mentor conf. univ. dr. Daniel Dragomirescu.

Perseverența și tenacitatea artistică l-au ajutat să obțină diverse burse de merit, în țară cat și in străinătate. Printre acestea menționăm Fundația MOL pentru Comunitate, Programul “Tinere Talente” oferit de Fundația Principesa Margareta, bursele “START”, și Bursa “Moștenitorii României Muzicale”. După ce a câștigat prestigioasa “Woodruff Scholarship”, Dragos si-a completat studiile de licență la “Schwob School of Music” – Columbus State University, SUA cu profesorul și compozitorul Andrew Zohn.

A obținut peste 40 de premii la competiții naționale și internaționale, majoritatea fiind premii I. De asemenea a susținut concerte, prezentat seminare și masterclass-uri în Europa și Statele Unite. A apărut ca solist alături de Orchestra Națională Radio, si Filarmonica de Stat Transilvania. Apariții media includ revistele Classical Guitar Magazine, Acoustic Guitar Magazine, cat si o serii de lecții pentru Tonebase, platforma online ce conține lecții ale celor mai mari nume actuale ale chitarei. Dragoș este reprezentat de Augustine Strings, prima companie de corzi pentru chitară clasica din lume.

Dragoș este activ și in domeniul muzicii camerale. În anul 2021, s-a alăturat cvartetului de chitară Austin Guitar Quartet, grup al cărui album de debut The Singing Guitar înregistrat împreună cu Los Angeles Guitar Quartet, Texas Guitar Quartet si Corul Conspirare a fost nominalizat pentru premiile Grammy. Recente performanțe ale cvartetului includ “Electric Counterpoint” de Steve Reich împreună cu compania Austin Ballet.

În prezent, Dragoș urmează studiile de Doctorat la „University of Texas at Austin” SUA, la clasa renumitului pedagog și interpret Adam Holzman. Concomitent, predă ca Asistent Universitar în cadrul aceleiași instituții. Activitatea sa profesorala include un interes acordat tehnicii „Body Mapping”, curriculum dedicat prevenirii accidentarilor in rândul muzicienilor.

Detalii pe:dragosilie.com/instagram dragos_ilie_guitar

Sinziana MirceaPianistă – profesor asociat Conservatorul de Muzică Sassari/Italia–  Young Steinway Artist, are o cariera internationala concertand in toata Europa, America de Nord si Asia. Dupa debutul la o varsta frageda pe scena Atheneului din Romania, pianista si-a marcat debutul la Tokyo Metropolitan Theatre / Japonia si St Martin-in-the-Fields London / UK la doar 20 de ani. Patru ani mai tarziu, a debutat la Carnegie Hall din New York intr-un recital. Sinziana a concertat in primul sau turneu in China. Aparitiile sale recente includ: Carnegie Hall, Bucharest Radio Hall, Stockholm Philharmonic, Tallinn Philharmonic, Harvard Club New York, Bucharest Philharmonic, London Steinway Hall, Tokyo Steinway Hall, Sapporo Concert Hall, Nanjing Arts Center, Harbin Concert Hall, Atheneul Roman, Sala Radio.

Artista este castigatoare a premiului Van Cliburn Foundation & TCU Scholarship Award (2014), precum si castigator al Academiei Internationale de Piano din Miami (2016). Sinziana a primit titlul de Young Steinway Artist in 2017, desemnand cei mai promitatori pianisti din intreaga lume.(…) Inregistrarile concertelor sale live au fost transmise de toate canalele de radio europene importante pentru muzica clasica, inclusiv BBC Radio 3, RAI 3 Italia, Music3 Belgia, Radio Romania Muzical si altele (Suedia, Norvegia, Polonia). In 2020, recitalul Sinzianei Mircea a fost capul de afis pentru editia emisiunii “Through the night” produsa de BBC Radio 3, difuzata in 13 tari europene, cu o audienta de un milion de ascultatori.

Sînziana este Doctorand UVT – Facultatea de Muzica si Teatru (2022 – prezent), are Diploma de Master în Managementul Artelor si Administratia Institutiilor Culturale, Bocconi University of Economics – School of Management (SDA), Milano/Italia (2018), are Diploma de Master în Muzică – Interpretare Pianistică, Guildhall School of Music and Drama, Londra / Marea Britanie (Prof. Ronan O’Hora, 2016) Sunține numeroase concerte și conferințe peste tot în lume.

Detalii: Instagram sinziana mircea

Fundatia Culturala "Remember Enescu"