VIOLONISTUL ALEXANDRU TOMESCU ȘI CHITARISTUL DRAGOȘ ILIE ÎNCHID EDIȚIA AII-A a MASTER CLASSULUI „ENESCU EXPERIENCE” LA CARAIMAN, 2025m

Fundatia Culturala "Remember Enescu"

Proiect finanțat de  Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

15septembrie 2024, Violonistul Alexandru Tomescu, cu celebra vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur, și-a sărbătorit ziua de naștere la înălțime, la 2025m, Cabana Caraiman, în inima Munților Bucegi, printr-un concert, alături de masteranzii Cursurilor de Excelență pentru Vioară și Chitară Clasică și Dragoș Ilie, profesor de chitară clasică.

Timp de șapte zile, între 8-15sept2024, șase tinerii muzicieni, cu vârsta de 16+ani, de origine română, care trăiesc sau studiază în afara granițelor țării, împreună cu trei bursieri ai Fundației Culturale „Remember Enescu”, au avut șansa extraordinară de a participa la Master Classul de vioară și chitară clasică, la altitudinea de 2025m, în inima munților Bucegi, la Cabana Caraiman, sub îndrumarea Violonistului Alexandru Tomescu și chitaristului Dragoș Ilie. Tinerii muzicieni au ales să se pregătească pentru viitoarea carieră de artiști cu lectori de prestigiu, să studieze programe noi cu cei doi mari muzicieni, dar să se pregătească, să învețe să-și stăpânească emoțiile, să aibă o postură scenică  frumoasă și tehnici pentru construcția unui brand personal și promovare publică, programe studiate cu lectori reputați.

Alexandru Tomescu a declarat după ediția de acest an a Master Classului căMă simt onorat și foarte bucuros că aici, la înălțime, 2025m, la Cabana Caraiman am putut să reunim, și la această a doua ediție de Master Class, energia și entuziasmul unor tineri muzicieni violoniști și chitariști valoroși, care trăiesc sau studiază în străinătate, dar și în România. Împreună cu chitaristul Dragoș Ilie am încercat să-i îndrumăm și să-i pregătim pe tinerii muzicieni pentru o carieră de succes și să le dăm încrederea de a aborda lucrări complexe și cu un grad ridicat de dificultate. Personal, cred că investiția în educație, în instruirea continuă, mai ales în domeniul artelor, este absolut necesară pentru a atinge performanța, dar fără bucuria de a cânta pentru public nimic nu este posibil. Doresc să-i felicit pe toți cei care au ales să participe la acest Master Class și să le urez mult succes în cariera lor”.

Programul de Master Class din acest an a oferit posibilitatea tinerilor masteranzi să se perfecţioneze  şi să se specializeze în scopul de a studia și asimila lucrări diferite, cu un grad mai mare de dificultate, diferite de programa școlară, precum şi studiul operei şi personalităţii marelui muzician român George Enescu. Pregătirea tinerilor în afara programei școlare, într-o abordare diferită, oferind educație transversală și multidisciplinară, constituie paşi importanţi în reconstruirea identitaţii culturale româneşti, a comunităţilor din care provin tinerii muzicieni, dar mai ales, o bază solidă în instruirea tinerilor muzicieni.

„Educația prin cultură, prin muzica clasică, în mod special, cred că este o formă de a ne deschide mintea, sufletul și a avea o altă perspectivă asupra felului nostru de a trăi și relaționa cu cei din jur. Participarea la acest Master Class, a doua ediție deja, aici la înălțimea de 2025m, la Cabana Caraiman, în inima naturii, între cer și pământ, pentru mine, dar și pentru tinerii artiști, este o experiență unică și extrem de valoroasă. Aici am studiat muzică împreună, tehnici de pregătire pentru a deveni un artist complet, și este ceea ce trebuie să le oferim acestor tineri, dar am câștigat, cel mai mult cu toții, încrederea și respectul de sine. Sunt foarte onorat și fericit să pot fi alături de Maestrul Alexandru Tomescu și împreună să oferim tinerilor muzicieni din experiența și cunoștințele noastre și, de ce nu, să-i ajutăm să fie cei mai buni concertiști ai lumii”, a spus Dragoș Ilie, profesor de chitară clasică, Universitatea de Artă Iași.

Publicul iubitor de muzică, experimentat sau mai puțin inițiat, a participat la concertul final al absolvenților, la Cabana Caraiman, 14septembrie, unde au interpretat individual, dar și împreună cu lectorii lor o serie de lucrări de George Enescu, Bartok sau Joaquin Rodrigo.

Proiectul va continua cu cea de-a doua parte, seria de CONCERTE INTERNAȚIONALE „ENESCU EXPERIENCE”, care vor avea loc în luna octombrie 2024, la Veneția, Monza, Milano/Italia.

Acest proiect a fost posibil prin finanțarea de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Parteneri media: RADIO ROMÂNIA MUZICAL, RADIO ROMÂNIA INTERNAȚIONAL, RADOR

Parteneri instituționali: ICR, ICR VENEȚIA, CONSERVATORUL DE MUZICĂ BENEDETTO MARCELLO VENEȚIA

Departament Comunicare Stradivarius & Alexandru Tomescu

Mail: anca.gheorghe@brandyou-up.ro/ +40 745754027

BIOGRAFIE

Alexandru Tomescu – Violonist – Solist Concertist al Orchestrei Radio România 

Cariera muzicală fructuoasă a lui Alexandru se construiește de la debutul său, în 1985, susținând concerte de succes în întreaga lume, în săli precum Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York, Metropolitan Arts Centre – Tokio, sau pe scena Cadogan Hall împreună cu Royal Philharmonic Orchestra, sub bagheta unor maeștri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach. Angajamentul pe care violonistul şi l-a asumat în 2007, momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfășurate în România și în lume, numele violonistului și al viorii sale au devenit sinonime perfecte. Acesta a creat și dezvoltat unul dintre cele mai importante proiecte de promovarea muzicii clasice și a tinerilor artiști, Turneul Internațional Stradivarius, proiect care se derulează anual, ajungând la ediția a 17a.  

Alexandru consideră că neconvenționalul, ca îmbinare între profesionalism şi inovație este cheia pentru a ajunge la publicul larg, drept pentru care a devenit protagonistul unor evenimente–pilot în lumea muzicală românească: a cântat pe vioara Stradivarius într-o stație de metrou, pentru a dovedi că există o însemnată receptivitate pentru muzica de calitate; a cântat într-o pădure pentru a milita împotriva exploatării iraționale a domeniului forestier. Totodată violonistul se implică în acțiuni sociale și de interes public, iar cel mai important proiect pe care îl derulează de ani de zile este seria de activități culturale și educaționale o serie de Master class-uri pentru tinerii muzicieni vioară și chitară clasică la Cabana Caraiman/Munții Bucegi, care trăiesc și studiază în țară și/ sau străinătate.

Alexandru Tomescu nu se rezumă doar la a cânta în fața publicului său, ci cultivă un dialog intens cu acesta fie de pe scenă, explicând ce cântă, fie prin interviurile pe care le acordă la televiziunile şi radiourile de specialitate şi nu numai. Este ambasador al campaniei Radio România Muzical – „Ascultă 5 minute de muzică clasică” și este solist concertist permanent de elită al Orchestrei Radio România, ansamblu alături de care a susținut zeci de concerte în țară și în străinătate. În urma concursului organizat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Filarmonica „George Enescu”, Alexandru a câștigat din nou în luna noiembrie a anului 2018, dreptul de a cânta pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur. 

turneulstradivarius.ro/www.alexandrutomescu.com            /   www.facebook.com/AlexandruTomescuOfi

Dragoș Ilie – artist chitară clasică, Lector.univ.dr. Universitatea de Arte „George Enescu” Iași

A studiat chitară clasică în clasa profesorului Marius Țîmpău la Colegiul Național de Artă Octav Băncilă din Iași, dar și sub îndrumarea profesorului Daniel Dragomirescu, la Universitatea de Arte ‘George Enescu” Iași. Obținând bursa Woodruff Award timp de 4 ani, el a finalizat studiile universitare la Columbus State University în SUA. A participat la peste 35 concursuri naționale și internaționale și a obținut peste 20premii întâi: Iași Guitar Festival, Indiana Guitar Festival, the Columbus Guitar Symposium, ECU Guitar Festival, Texas A&M Guitar Competition and Florida  Guitar Foundation Festival, câștigând premiul întâi la majoritatea acestora. 

Totodată, a participat și câștigat numeroase alte premii prestigioase la concursuri naționale și internaționale, cum ar fi Transilvania Guitar Festival (2014), festivalul internațional Terra Siculorum (2015), Appalachian Guitar Fest (2016) sau competiția internațională Troy Guitar Festival (2016). În ultima perioadă el a ajuns Semifinalist în concursul Boulder International Guitar Festival și a câștigat ediția 2017 al concursului Troy Guitar Fest (Alabama).

În prezent, a finalizat studiile de masterat și doctorat, obținând titlul de Doctor în muzică și arte la Universitatea Austin, Texas cu profesorul Adam Holzman și, după 10ani de America, revine acasă, în România, Profesor Univ.Dr. Universitatea de Arte „George Enescu” Iași și susține concerte peste tot în lume.

Fundatia Culturala "Remember Enescu"