Concerte „Remember Enescu” 27-28 noiembrie Viena si Budapesta

Fundatia Culturala "Remember Enescu"

27 și 28 noiembrie la Viena și Budapesta, Violonistul Alexandru Tomescu și pianista Sînziana Mircea vor susține un nou concert de vioară și pian, ultimile două recitaluri din acest an din cadrul Seriei de Concerte „Remember Enescu” la nivel internațional, parte din Programul Timișoara-Capitală Europeană a Culturii în 2023, evenimente dedicate Zilei Naționale a României.

Ambasada României în Austria și Institutul Cultural Român la Viena, în colaborare cu Universitatea de Vest Timișoara-Facultatea de Muzică și Teatru, Fundația Culturală “Remember Enescu” organizează pe 27noiembrie, cu începere de la ora 19:00, concertul de muzică clasică “REMEMBER ENESCU”, iar  accesul publicului va fi gratuit, în limita locurilor disponibile și se va face pe baza de invitație.

Repertoriul recitalului de vioară și pian de la Viena cuprinde lucrările Meditație din opra Thaïs de Jules Massenet, Liebesleid și Liebesfreud de Fritz Kreisler, Centone di sonate Op. 64, MS 112: Sonata nr. 1 ȋn La minor de Niccolo Paganini, Balada și Lăutarul de George Enescu.

„Viena este una dintre destinațiile culturale în care muzica clasică este cu adevărat la ea acasă și sunt foarte bucuros că alături de pianista Sînziana Mircea vom duce publicului cele mai frumoase creații muzicale ale lui George Enescu și compozitorilor universali. Acest turneu european, care face parte din programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii în 2023, este un prilej foarte bun de a promova valorile naționale, a promova România ca o destinație culturală de top, și în mod special Timișoara, care este un adevărat oraș al culturii”, declară Alexandru Tomescu-Violonist.

Alexandru Tomescu și Sînziana Mircea, combină cu măiestrie demersul educativ al proiectului cu actul creativ și dau un efect memorabil în conștiința publicului.

„Mă bucur să-l salut la Viena, la încheierea manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României, la care anul acesta participă și ansamblul orchestral și coral al Operei Naționale Române, pe Maestrul Alexandru Tomescu. El este unul din marii violoniști europeni care-și regăsește de fiecare dată în Capitala Austriei, una din marile metropole  muzicale ale lumii, locul și rolul, ilustre, alături de o binemeritată recunoștință publică. Recitalul Domniei Sale, împreună cu pianista Sînziana Mircea, la ICR Viena este rezultatul unei ample și susținute colaborări între Ambasada României  în Austria, ICR Viena și Universitatea de Vest din Timisoara, pusă sub semnul astral al Capitalei Culturale Europene, Timișoara 2023, si al legăturilor istorice strânse, oricât de puse uneori la încecare, dintre țările noastre”, declară Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Austria.

Creativitatea, Performanța și Generozitatea sunt valorile care au definit proiectul dedicat Concursului Internațional „REMEMBER ENESCU”- Timișoara 2023, care continuă cu concertele internaționale „REMEMBER ENESCU”, ca parte a programului de Timișoara- Capitală Europeană a Culturii în 2023, finanțat de Centrul de Cultură și Artă a Județului Timiș, prin programul Overborder Culture+.

„Promovarea culturii românești, mai ales în anul în care Timișoara este capitală europeană a culturii, aduce oamenii împreună prin forța muzicii și a culturii, indiferent de locul în care trăiesc. Univestitatea de Vest Timișoara este parte activă a acestui proiect, pentru care informarea și educarea publicului în zona culturală este un demers continuu. Suntem onorați că împreună cu partenerii noștri, Ambasada României în Austria, cu Domnul Ambasador Emil Hurezeanu și Institutul Cultural Român putem sărbători Ziua Națională a României cu un adevărat regal muzical, susținut de doi dintre cei mai valoroși artiști români, de anvergură mondială, violonistul Alexandru Tomescu și pianista Sînziana Mircea”, spune Prof.Univ.Dr.Marilen Pirtea- Rector al Universității de Vest Timișoara.

Fundația Culturală „Remember Enescu în parteneriat cu Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru, prin programul Overborder Culture+, finanțat de Centrul de Centrul de Cultură și Artă a Județului Timiș, Timișoara Capitală Europeană a Culturii în 2023, continuă să pună în valoare actul artistic și diversitatea culturală, să promoveze valorile românești și artiștii de talie internațională. Totodată, urmărește să inspire și să încurajeze tinere generații, susținerea schimburilor creative, a parteneriatelor sustenabile între inițiativele deja existente care contribuie la activarea comunitară prin cultură, în spiritul valorilor europene și în beneficiul comunităților.

Proiectul este produs de Fundația Culturală „REMEMBER ENESCU” și este posibil cu sprijinul Finanțatorilor, Sponsorilor, Partenerilor și Partenerilor Media și face parte din „Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul OVERBORDER CULTURE+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Sponsor Principal – BRD GROUPE SOCIETE GENERALE

Partener Principal – UNIVERSITATEA DE VEST/FACULTATEA DE MUZICĂ ȘI TEATRU TIMIȘOARA, AMBASADA ROMÂNIEI ÎN AUSTRIA, INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN LA VIENA.

Parteneri Media: RADIO ROMÂNIA MUZICAL, RADIO ROMÂNIA CULTURAL, RADIO ROMÂNIA INTERNAȚIONAL, RADOR, OBSERVATOR CULTURAL, OAMENIIINSPIRA.RO, ASOCIAȚIA CULTURALĂ ART ÎN CONVERSATION

Detalii și contact: www.rememberenescu.ro, fb: remember enescu foundation

contact – contact@rememberenescu.ro/ tef: +40 745 754027

Fundatia Culturala "Remember Enescu"